Niestety mój aparat fotograficzny wydał ostatnie tchnienie na początku maja podczas pobytu w Berlinie. Dlatego w najbliższym czasie nie pojawi się na blogu zbyt wiele wpisów. Pozostaje trzymać za mnie kciuki, żebym szybko sprawiła sobie nowy aparat. Póki co trzeba się zadowolić słabej jakości zdjęciami z mojego telefonu. Chociaż crumble z rabarbarem wyszły chyba całkiem apetycznie...
Składniki (na 4 kokilki):
- 2-3 laski rabarbaru pokrojone w centymetrowe kawałki
- 4 łyżki drobnego białego cukru
- 1 łyżka masła
- laska wanilii
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki brązowego cukru
W rondelku roztopić cukier aż się skarmelizuje, następnie wrzucić do niego masło i rabarbar. Podgotować chwilę aż wszystkie składniki się z sobą połączą a rabarbar lekko odparuje i zacznie się rozpadać. Pod koniec dodać ziarenka z laski wanilii.
Z mąki, płatków owsianych, masła i cukru zrobić kruszonkę.
Kokilki posmarować masłem. Na dno wyłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką i zapiekać przez około 30-40 minut.
Ciepłe crumble najlepiej smakują z lodami albo z bitą śmietaną, albo i z jednym, i z drugim.
uwielbiam tę kruszonkę na wierzchu, mogłabym samą wyjadać :D
OdpowiedzUsuńchyba nie tylko mi się wzięło na pisanie słodkich postów ;) wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam na bezglutenowo i vege czyli Try to design : 12 słodkości bez glutenu