Przejdź do głównej zawartości

CRUMBLE Z RABARBAREM

Niestety mój aparat fotograficzny wydał ostatnie tchnienie na początku maja podczas pobytu w Berlinie. Dlatego w najbliższym czasie nie pojawi się na blogu zbyt wiele wpisów. Pozostaje trzymać za mnie kciuki, żebym szybko sprawiła sobie nowy aparat. Póki co trzeba się zadowolić słabej jakości zdjęciami z mojego telefonu. Chociaż crumble z rabarbarem wyszły chyba całkiem apetycznie...


Składniki (na 4 kokilki):

  • 2-3 laski rabarbaru pokrojone w centymetrowe kawałki
  • 4 łyżki drobnego białego cukru
  • 1 łyżka masła
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

W rondelku roztopić cukier aż się skarmelizuje, następnie wrzucić do niego masło i rabarbar. Podgotować chwilę aż wszystkie składniki się z sobą połączą a rabarbar lekko odparuje i zacznie się rozpadać. Pod koniec dodać ziarenka z laski wanilii. 
Z mąki, płatków owsianych, masła i cukru zrobić kruszonkę. 
Kokilki posmarować masłem. Na dno wyłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką i zapiekać przez około 30-40 minut.
Ciepłe crumble najlepiej smakują z lodami albo z bitą śmietaną, albo i z jednym, i z drugim.

Komentarze

  1. uwielbiam tę kruszonkę na wierzchu, mogłabym samą wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba nie tylko mi się wzięło na pisanie słodkich postów ;) wyglądają mega apetycznie
    w wolnej chwili zapraszam na bezglutenowo i vege czyli Try to design : 12 słodkości bez glutenu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.