Przejdź do głównej zawartości

PASZTET Z SOI, PIECZAREK I BIAŁYCH WARZYW

Pasztet, który w tym roku upiekłam na Wielkanoc. Zamiast soi można użyć ciecierzycy. Myślę, że jest to nawet lepszy dodatek. 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej soi
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • świeża natka pietruszki i koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 łyżki bułki tartej i 1/2 szklanki mleka (albo 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku)
  • 2 jajka


Cebule drobno posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oliwie z oliwek. Seler i korzeń pietruszki ugotować. Zmielić lub zblendować ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Aby masa była zwarta, można dodać też bułkę tartą oraz jajka. Piec około godzinę w temp. 180-200 st. C.

Komentarze

  1. pysznie się zapowiada...polecam przepis na kotleciki sojowe z cukinią i warzywami na patelnię...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kotlety-sojowe-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Czy seler jest bardzo wyczuwalny?
    Nie przepadam a ma ochotę zrobić ten pasztet.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.