Pyszne, miękkie bułeczki pszenno-żytnio-gryczane o słodkim posmaku idealnie pasują do wegetariańskich i wegańskich burgerów. Można je zrobić również całkowicie z mąki pszennej albo też poeksperymentować z innymi mąkami. Bułeczki znalazły zastosowanie przy moich burgerach z ciecierzycy i botwinki.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek + jeszcze trochę do posmarowania miski
- 1 łyżka miodu albo cukru
- 2 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 - 2 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
- Do posypania: mak, sezam itp.
W niewielkiej misce wymieszać ze sobą ciepłe mleko i wodę. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na 5 min, aż drożdże ruszą. Wymieszać z oliwą i miodem.
W dużej misce wymieszać ze sobą szklankę mąki pszennej oraz podane ilości mąki żytniej i gryczanej, sól i mieszaninę drożdżową.
Wyrobić elastyczne ciasto, dodając po trochu resztę mąki pszennej, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Czas ręcznego wyrabiania to 10-12 min. Jeżeli pomagamy sobie mikserem, można ten czas skrócić do 8 min.
Odrobiną oliwy z oliwek posmarować miskę i wyrobione ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godz. Po tym czasie uformować 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pozwolić im urosnąć przez kolejne 1-2 godz.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przed włożeniem bułeczek do rozgrzanego piekarnika należy posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub inną ulubioną posypką. Piec przez około 15-18 min aż bułeczki będą rumiane.
Wskazówki dla wegan:
* zamiast jajkami, bułeczki można posmarować 2 łyżkami mleka sojowego wymieszanymi z 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
* mleko krowie w cieście można zastąpić mlekiem ryżowym
Wskazówki dla wegan:
* zamiast jajkami, bułeczki można posmarować 2 łyżkami mleka sojowego wymieszanymi z 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
* mleko krowie w cieście można zastąpić mlekiem ryżowym
uwielbiam takie bułeczki :) Smacznie wyglądają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne, podpowiem po cichu, że bez jajka też się udadzą, najwyżej będą pozbawione trochę glancu, wtedy już nawet całkowici weganie się im nie oprą :-)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga! Już się poprawiam i zamieszczam w przepisie wskazówki dla wegan!
UsuńJa po prostu jestem wegetarianką i jajek sobie nie żałuję :)
Świetny wpis. Skorzystałysmy z Twojego przepisu i efekty opisaliśmy na naszym blogu. Serdeczie zapraszamy do siebie: https://kawanabekonie.blogspot.com/?m=1
OdpowiedzUsuń