Przejdź do głównej zawartości

IDEALNE BUŁECZKI DO BURGERÓW

Pyszne, miękkie bułeczki pszenno-żytnio-gryczane o słodkim posmaku idealnie pasują do wegetariańskich i wegańskich burgerów. Można je zrobić również całkowicie z mąki pszennej albo też poeksperymentować z innymi mąkami. Bułeczki znalazły zastosowanie przy moich burgerach z ciecierzycy i botwinki.



Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek + jeszcze trochę do posmarowania miski
  • 1 łyżka miodu albo cukru
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 - 2 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • Do posypania: mak, sezam itp. 
W niewielkiej misce wymieszać ze sobą ciepłe mleko i wodę. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na 5 min, aż drożdże ruszą. Wymieszać z oliwą i miodem. 
W dużej misce wymieszać ze sobą szklankę mąki pszennej oraz podane ilości mąki żytniej i gryczanej, sól i mieszaninę drożdżową.
Wyrobić elastyczne ciasto, dodając po trochu resztę mąki pszennej, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Czas ręcznego wyrabiania to 10-12 min. Jeżeli pomagamy sobie mikserem, można ten czas skrócić do 8 min. 
Odrobiną oliwy z oliwek posmarować miskę i wyrobione ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godz. Po tym czasie uformować 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pozwolić im urosnąć przez kolejne 1-2 godz. 
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przed włożeniem bułeczek do rozgrzanego piekarnika należy posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub inną ulubioną posypką. Piec przez około 15-18 min aż bułeczki będą rumiane. 

Wskazówki dla wegan:
zamiast jajkami, bułeczki można posmarować 2 łyżkami mleka sojowego wymieszanymi z 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
* mleko krowie w cieście można zastąpić mlekiem ryżowym

Komentarze

  1. uwielbiam takie bułeczki :) Smacznie wyglądają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, podpowiem po cichu, że bez jajka też się udadzą, najwyżej będą pozbawione trochę glancu, wtedy już nawet całkowici weganie się im nie oprą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga! Już się poprawiam i zamieszczam w przepisie wskazówki dla wegan!
      Ja po prostu jestem wegetarianką i jajek sobie nie żałuję :)

      Usuń
  3. Świetny wpis. Skorzystałysmy z Twojego przepisu i efekty opisaliśmy na naszym blogu. Serdeczie zapraszamy do siebie: https://kawanabekonie.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...