Przejdź do głównej zawartości

SPRING ROLLSY Z AWOKADO I TOFU

Kuchnia azjatycka wcale nie musi być tłusta i ciężka. Oto dowód - lekkie, pełne chrupiących surowych warzyw sajgonki bez smażenia, czyli spring rolls. W papier ryżowy możecie zawinąć ulubione sezonowe warzywa. Oto moja propozycja składników.


Składniki:


  • około 15 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewka
  • 1/2 kalarepy
  • kiełki słonecznika
  • papryka czerwona
  • rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • awokado
  • makaron ryżowy + 2 łyżki sosu sojowego
  • cebula dymka
  • 1/2 kostki tofu + 2 łyżki jasnego i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sezam
  • kilka listków bazylii albo innych ziół np. mięty albo kolendry


Najpierw należy przygotować składniki. Tofu pokroić w grube słupki i dodać do niego marynatę (2 łyżki jasnego i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego) - można to zrobić nawet dzień wcześniej, by tofu dobrze wchłonęło smaki. Usmażyć tofu na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odłożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyło się z tłuszczu. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, dobrze odsączyć, a następnie wrzucić na patelnię, na której smażyło się tofu. Zamieszać, dodać jeszcze 2 łyżki sosu sojowego i posypać uprażonym sezamem. Gdy lekko się podsmaży odstawić z ognia i przestudzić.
Resztę składników pokroić w dowolny sposób, najlepiej w cienkie paski, a rzodkiewkę w plasterki.
Na namoczony arkusz papieru ryżowego położyć listki bazylii oraz plasterki rzodkiewki, następnie porcję makaronu i po trochu reszty składników. Nie można przesadzić z ilością, żeby spring rollsy dobrze się zwinęły, sklepiły i nie pękły. Zawinąć - najpierw zaginając brzegi, a potem rolując. Na odwrocie sajgonki powinny się zachować listki i plasterki rzodkiewki. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.