Przejdź do głównej zawartości

SPRING ROLLSY Z AWOKADO I TOFU

Kuchnia azjatycka wcale nie musi być tłusta i ciężka. Oto dowód - lekkie, pełne chrupiących surowych warzyw sajgonki bez smażenia, czyli spring rolls. W papier ryżowy możecie zawinąć ulubione sezonowe warzywa. Oto moja propozycja składników.


Składniki:


  • około 15 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewka
  • 1/2 kalarepy
  • kiełki słonecznika
  • papryka czerwona
  • rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • awokado
  • makaron ryżowy + 2 łyżki sosu sojowego
  • cebula dymka
  • 1/2 kostki tofu + 2 łyżki jasnego i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sezam
  • kilka listków bazylii albo innych ziół np. mięty albo kolendry


Najpierw należy przygotować składniki. Tofu pokroić w grube słupki i dodać do niego marynatę (2 łyżki jasnego i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego) - można to zrobić nawet dzień wcześniej, by tofu dobrze wchłonęło smaki. Usmażyć tofu na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odłożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyło się z tłuszczu. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, dobrze odsączyć, a następnie wrzucić na patelnię, na której smażyło się tofu. Zamieszać, dodać jeszcze 2 łyżki sosu sojowego i posypać uprażonym sezamem. Gdy lekko się podsmaży odstawić z ognia i przestudzić.
Resztę składników pokroić w dowolny sposób, najlepiej w cienkie paski, a rzodkiewkę w plasterki.
Na namoczony arkusz papieru ryżowego położyć listki bazylii oraz plasterki rzodkiewki, następnie porcję makaronu i po trochu reszty składników. Nie można przesadzić z ilością, żeby spring rollsy dobrze się zwinęły, sklepiły i nie pękły. Zawinąć - najpierw zaginając brzegi, a potem rolując. Na odwrocie sajgonki powinny się zachować listki i plasterki rzodkiewki. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...