Niezwykle prosta, oryginalnie wyglądająca potrawa - idealna na romantyczne śniadanie. Do tego kolorowe kanapki, np. z buraczkowym hummusem, sałatka i od rana można góry przenosić!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 niewielkie jajka
- 1 papryczka chili
- sól gruboziarnista
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę. We wgłębieniach umieścić po 1 jajku. Jeśli pestka nie była za duża, można powiększyć wgłębienie, wydłubując trochę miąższu łyżeczką albo odlać z jajka trochę białka. Danie doprawić nieco gruboziarnistą solą oraz posiekaną papryczką chili, która doda nieco pikanterii.
Jajko w awokado? Kiedyś już mi się o uszy obiło, ale nie kusiło do spróbowania. Ale po Twoich zdjęciach chyba mi się odmieniło :)
OdpowiedzUsuń