Przejdź do głównej zawartości

AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM

Niezwykle prosta, oryginalnie wyglądająca potrawa - idealna na romantyczne śniadanie. Do tego kolorowe kanapki, np. z buraczkowym hummusem, sałatka i od rana można góry przenosić!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 niewielkie jajka
  • 1 papryczka chili
  • sól gruboziarnista
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę. We wgłębieniach umieścić po 1 jajku. Jeśli pestka nie była za duża, można powiększyć wgłębienie, wydłubując trochę miąższu łyżeczką albo odlać z jajka trochę białka. Danie doprawić nieco gruboziarnistą solą oraz posiekaną papryczką chili, która doda nieco pikanterii. 


Komentarze

  1. Jajko w awokado? Kiedyś już mi się o uszy obiło, ale nie kusiło do spróbowania. Ale po Twoich zdjęciach chyba mi się odmieniło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.