Taki hummus można zrobić bardzo szybko np. dla niespodziewanych gości, pod warunkiem, że mamy puszkę ciecierzycy, buraki (mogą być ze słoika) i pastę tahini. Te czarne ziarenka na zdjęciu to czarny sezam. Jeżeli lubimy bardziej aromatyczny hummus, można użyć czarnuszki.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 słoiczka buraczków "Pychotka" (PrimaEco)
- 2 łyżki pasty tahini (Primavika)
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- garść uprażonego czarnego sezamu albo czarnuszki (do posypania)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- odrobina zimnej wody (opcjonalnie)
Zmiksować buraczki, ciecierzycę, pastę tahini oraz czosnek na gładką pastę, dodając odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, kuminem, solą. Posypać podprażonym sezamem albo czarnuszką.
Powyższy przepis to wersja dla "leniwych". Jeżeli mamy więcej czasu, możemy sami ugotować ciecierzycę, pamiętając o wcześniejszym namoczeniu jej. Zamiast buraczków ze słoiczka można dodać pieczonego buraka.
dziś robię hummus klasyczny, ale bez wątpienia wypróbuję też buraczkową wersję :)
OdpowiedzUsuńChciałabym być czymś takim uraczona, lesze, niż tort na powitanie :D
OdpowiedzUsuńmmmm pychotka :)
OdpowiedzUsuń