Przejdź do głównej zawartości

BŁYSKAWICZNY HUMMUS Z BURACZKAMI

Taki hummus można zrobić bardzo szybko np. dla niespodziewanych gości, pod warunkiem, że mamy puszkę ciecierzycy, buraki (mogą być ze słoika) i pastę tahini. Te czarne ziarenka na zdjęciu to czarny sezam. Jeżeli lubimy bardziej aromatyczny hummus, można użyć czarnuszki. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 słoiczka buraczków "Pychotka" (PrimaEco)
  • 2 łyżki pasty tahini (Primavika)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść uprażonego czarnego sezamu albo czarnuszki (do posypania)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • odrobina zimnej wody (opcjonalnie) 
Zmiksować buraczki, ciecierzycę, pastę tahini oraz czosnek na gładką pastę, dodając odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, kuminem, solą. Posypać podprażonym sezamem albo czarnuszką.

Powyższy przepis to wersja dla "leniwych". Jeżeli mamy więcej czasu, możemy sami ugotować ciecierzycę, pamiętając o wcześniejszym namoczeniu jej. Zamiast buraczków ze słoiczka można dodać pieczonego buraka. 




Komentarze

  1. dziś robię hummus klasyczny, ale bez wątpienia wypróbuję też buraczkową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym być czymś takim uraczona, lesze, niż tort na powitanie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.