Przejdź do głównej zawartości

LODY KOKOSOWE

Lody, które bardzo zasmakowały gościom na moich urodzinach. Chyba nawet bardziej niż tort... Zrobiłam je na podstawie przepisu na lody chałwowe. Nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania i są bardzo kremowe. 

Składniki:

  • 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany 36%
  • około 165-200 ml mleka kokosowego (mała puszka albo połowa dużej - warto nie mieszać zawartości puszki i zebrać łyżką tę gęstszą część, która zebrała się na górze)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2-4 łyżki czystej wódki
  • łyżeczka brązowego cukru

Wszystkie składniki (oprócz wiórków) powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę zmiksować ze skondensowanym mlekiem na puszysty krem.
1/2 wiórków koksowych uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor. Dodać do nich odrobinę brązowego cukru i rozdrobnić całość za pomocą blendera.
Uprażone wiórki wymieszać z mleczkiem kokosowym i wódką, a następnie delikatnie wmieszać do masy śmietanowej.
Wyłożyć krem do foremki, wierzch posypać pozostałymi wiórkami. Po około 10-12 godzinach lody będą gotowe. Jeśli okaże się, że są zbyt zmrożone, na około 10 min przed podaniem wyjąć je z zamrażalnika.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.