niedziela, 7 września 2014

LODY KOKOSOWE

Lody, które bardzo zasmakowały gościom na moich urodzinach. Chyba nawet bardziej niż tort... Zrobiłam je na podstawie przepisu na lody chałwowe. Nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania i są bardzo kremowe. 

Składniki:

  • 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany 36%
  • około 165-200 ml mleka kokosowego (mała puszka albo połowa dużej - warto nie mieszać zawartości puszki i zebrać łyżką tę gęstszą część, która zebrała się na górze)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2-4 łyżki czystej wódki
  • łyżeczka brązowego cukru

Wszystkie składniki (oprócz wiórków) powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę zmiksować ze skondensowanym mlekiem na puszysty krem.
1/2 wiórków koksowych uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor. Dodać do nich odrobinę brązowego cukru i rozdrobnić całość za pomocą blendera.
Uprażone wiórki wymieszać z mleczkiem kokosowym i wódką, a następnie delikatnie wmieszać do masy śmietanowej.
Wyłożyć krem do foremki, wierzch posypać pozostałymi wiórkami. Po około 10-12 godzinach lody będą gotowe. Jeśli okaże się, że są zbyt zmrożone, na około 10 min przed podaniem wyjąć je z zamrażalnika.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...