Przejdź do głównej zawartości

PASTA Z LEŚNYCH GRZYBÓW, OLIWEK I PORTULAKI

Portulaka pospolita, warzywna (Portulaca oleracea L.) to roślina o drobnych mięsistych liściach, które świetnie pasują do sałatek. Ma lekko orzechowy i kwaskowaty smak, więc stwierdziłam, że będzie pasowała również do mojej grzybowej pasty. Oczywiście nie jest to roślina łatwo dostępna, można więc zastąpić ją inną zieleniną, proponuję: rukolę, pietruszkę, rzeżuchę, liście rzodkiewki albo kwiaty ogórecznika. 



Składniki:


  • około 20 niewielkich świeżych grzybów - najlepiej sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki (poza sezonem można użyć suszonych grzybów - 20 kapeluszy namoczonych i ugotowanych do miękkości)
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • mały pęczek portulaki
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek albo olej rzepakowy (trochę do smażenia grzybów i trochę do rozrzedzenia pasty)
  • ewentualnie łyżeczka octu balsamicznego


Podgrzybki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. Zmiksować z resztą składników na gładką pastę. Smarowidło to świetnie smakuje z chlebem razowym i z ogórkiem kiszonym. 

Komentarze

  1. Podoba mi się bardzo pomysł na tę pastę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie to zielone można nabyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba trzeba sobie kupić nasionka i samemu sobie posiać w ogródku, bo w warzywniakach możemy portulaki nie kupić ;) Ja mam ją od mojej mamy. Ona lubi takie warzywne eksperymenty.

      Usuń
  3. leśne smaki, leśne zapachy, grzyby... uwielbiam ten okres! świetny pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...