Przejdź do głównej zawartości

PASTA Z LEŚNYCH GRZYBÓW, OLIWEK I PORTULAKI

Portulaka pospolita, warzywna (Portulaca oleracea L.) to roślina o drobnych mięsistych liściach, które świetnie pasują do sałatek. Ma lekko orzechowy i kwaskowaty smak, więc stwierdziłam, że będzie pasowała również do mojej grzybowej pasty. Oczywiście nie jest to roślina łatwo dostępna, można więc zastąpić ją inną zieleniną, proponuję: rukolę, pietruszkę, rzeżuchę, liście rzodkiewki albo kwiaty ogórecznika. 



Składniki:


  • około 20 niewielkich świeżych grzybów - najlepiej sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki (poza sezonem można użyć suszonych grzybów - 20 kapeluszy namoczonych i ugotowanych do miękkości)
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • mały pęczek portulaki
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek albo olej rzepakowy (trochę do smażenia grzybów i trochę do rozrzedzenia pasty)
  • ewentualnie łyżeczka octu balsamicznego


Podgrzybki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. Zmiksować z resztą składników na gładką pastę. Smarowidło to świetnie smakuje z chlebem razowym i z ogórkiem kiszonym. 

Komentarze

  1. Podoba mi się bardzo pomysł na tę pastę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie to zielone można nabyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba trzeba sobie kupić nasionka i samemu sobie posiać w ogródku, bo w warzywniakach możemy portulaki nie kupić ;) Ja mam ją od mojej mamy. Ona lubi takie warzywne eksperymenty.

      Usuń
  3. leśne smaki, leśne zapachy, grzyby... uwielbiam ten okres! świetny pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.