niedziela, 5 października 2014

CANTUCCI - WŁOSKIE CIASTECZKA

Nazywają się cantucci, catuccini albo biscotti di Prato. Jest to rodzaj bardzo twardych biszkoptów, które można maczać w kawie, herbacie, mleku. Ponieważ nie zawierają tłuszczu można je długo przechowywać. Są twarde i chrupiące, a w środku mają dużo migdałów - taki rodzaj ciastek lubię najbardziej! 

Składniki:

  • 2 małe albo 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla delikatnego aromatu) albo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 100 g całych migdałów, bez obierania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej. Doprawić szczyptą cynamonu. Do zmiksowanych jajek dodać suche składniki oraz całe migdały i wymieszać. 
Masę wyłożyłam do keksówki wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli chcecie otrzymać ciasteczka w takim kształcie, jak moje, to proponuję uciąć większy kawałek papieru i spiąć go metalowymi spinaczami u góry, tak aby otrzymać kształt tuby. Ciasto urośnie i zyska kształt bochenka. Ten zabieg jednak nie jest konieczny. Ja nie chciałam, żeby moje ciasto było zbyt płaskie.
Należy piec w temperaturze 175 st. C przez 25 min. Wyjąć, ostudzić. Pokroić ciasto ostrym nożem na kromki około 1 cm. Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec przez około 15 min w temp. 180 st. C. Wyłożyć na kratkę, ostudzić i można już jeść! 

5 komentarzy:

  1. świetnie wygląda. na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za nimi! Muszę znowu upiec :)
    Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają/ły idealnie i smakowały wyśmienicie - miałam szansę ich skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy mają być same żółtka,czy całe jajka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...