Przejdź do głównej zawartości

CANTUCCI - WŁOSKIE CIASTECZKA

Nazywają się cantucci, catuccini albo biscotti di Prato. Jest to rodzaj bardzo twardych biszkoptów, które można maczać w kawie, herbacie, mleku. Ponieważ nie zawierają tłuszczu można je długo przechowywać. Są twarde i chrupiące, a w środku mają dużo migdałów - taki rodzaj ciastek lubię najbardziej! 

Składniki:

  • 2 małe albo 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla delikatnego aromatu) albo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 100 g całych migdałów, bez obierania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej. Doprawić szczyptą cynamonu. Do zmiksowanych jajek dodać suche składniki oraz całe migdały i wymieszać. 
Masę wyłożyłam do keksówki wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli chcecie otrzymać ciasteczka w takim kształcie, jak moje, to proponuję uciąć większy kawałek papieru i spiąć go metalowymi spinaczami u góry, tak aby otrzymać kształt tuby. Ciasto urośnie i zyska kształt bochenka. Ten zabieg jednak nie jest konieczny. Ja nie chciałam, żeby moje ciasto było zbyt płaskie.
Należy piec w temperaturze 175 st. C przez 25 min. Wyjąć, ostudzić. Pokroić ciasto ostrym nożem na kromki około 1 cm. Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec przez około 15 min w temp. 180 st. C. Wyłożyć na kratkę, ostudzić i można już jeść! 

Komentarze

  1. świetnie wygląda. na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za nimi! Muszę znowu upiec :)
    Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają/ły idealnie i smakowały wyśmienicie - miałam szansę ich skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy mają być same żółtka,czy całe jajka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...