Przejdź do głównej zawartości

CANTUCCI - WŁOSKIE CIASTECZKA

Nazywają się cantucci, catuccini albo biscotti di Prato. Jest to rodzaj bardzo twardych biszkoptów, które można maczać w kawie, herbacie, mleku. Ponieważ nie zawierają tłuszczu można je długo przechowywać. Są twarde i chrupiące, a w środku mają dużo migdałów - taki rodzaj ciastek lubię najbardziej! 

Składniki:

  • 2 małe albo 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla delikatnego aromatu) albo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 100 g całych migdałów, bez obierania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej. Doprawić szczyptą cynamonu. Do zmiksowanych jajek dodać suche składniki oraz całe migdały i wymieszać. 
Masę wyłożyłam do keksówki wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli chcecie otrzymać ciasteczka w takim kształcie, jak moje, to proponuję uciąć większy kawałek papieru i spiąć go metalowymi spinaczami u góry, tak aby otrzymać kształt tuby. Ciasto urośnie i zyska kształt bochenka. Ten zabieg jednak nie jest konieczny. Ja nie chciałam, żeby moje ciasto było zbyt płaskie.
Należy piec w temperaturze 175 st. C przez 25 min. Wyjąć, ostudzić. Pokroić ciasto ostrym nożem na kromki około 1 cm. Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec przez około 15 min w temp. 180 st. C. Wyłożyć na kratkę, ostudzić i można już jeść! 

Komentarze

  1. świetnie wygląda. na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za nimi! Muszę znowu upiec :)
    Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają/ły idealnie i smakowały wyśmienicie - miałam szansę ich skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy mają być same żółtka,czy całe jajka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.