Przekąska ta powstała z myślą o konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku. Moim zdaniem do piwa najbardziej pasują słone przekąski. A do słonych przekąsek pasują dipy. Dlatego do piwa Książęce Chlebowo-Miodowe zdecydowałam się podać hummus z ciecierzycy i pieczonej marchewki, do tego chrupiące, miodowe "orzeszki" z ciecierzycy oraz pszenno-żytnie podpłomyki.
Hummus:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki (lub ciecierzyca ugotowana w tradycyjny sposób)
- 1 marchewka
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- ewentualnie kilka łyżek zimnej wody (gdyby hummus był za gęsty)
Ciecierzycowe "orzeszki":
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki (lub ciecierzyca namoczona przez noc i lekko podgotowana)
Marynata do pieczenia marchewki i "orzeszków":
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
Pszenno-żytnie podpłomyki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka oleju
Marchewkę obrać i przekroić na pół. Posmarować marynatą przygotowaną z miodu, oliwy, imbiru, kurkumy i szczypty soli. W tej samej marynacie obtoczyć ciecierzycę przeznaczoną na "orzeszki". Zarówno marchewkę, jak i ciecierzycę można w tym samym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Marchewkę piec przez około 45 min, natomiast ciecierzycę wyjąć wcześniej - po około 15-20 minutach (musi być mocno zarumieniona i twarda).
Hummus przygotowujemy, blendując ciecierzycę, pieczoną marchewkę, sok z limonki, tahini i czosnek. Na koniec należy doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Upieczenie podpłomyków jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie formować kulki, a z nich płaskie placki i piec je na suchej patelni z obu stron.
Hummus podawać posypany orzeszkami i polany odrobiną oliwy.
jakie genialne danie! z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńświetny! jako, ze marchewki jak i hummus uwielbiam, zabiorę się za ten przepis jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńHmmm. Kolejne wcielenie hummusu. Naprawdę inspirujące. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus
OdpowiedzUsuńWyprobowalam dzis wieczorem na kolacje..bardzo wszystkim smakowal😁
OdpowiedzUsuń