Przejdź do głównej zawartości

MARCHEWKOWY HUMMUS Z "ORZESZKAMI" Z CIECIERZYCY I PODPŁOMYKI

Przekąska ta powstała z myślą o konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku. Moim zdaniem do piwa najbardziej pasują słone przekąski. A do słonych przekąsek pasują dipy. Dlatego do piwa Książęce Chlebowo-Miodowe zdecydowałam się podać hummus z ciecierzycy i pieczonej marchewki, do tego chrupiące, miodowe "orzeszki" z ciecierzycy oraz pszenno-żytnie podpłomyki.

Hummus:

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki (lub ciecierzyca ugotowana w tradycyjny sposób)
  • 1 marchewka
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • ewentualnie kilka łyżek zimnej wody (gdyby hummus był za gęsty)

Ciecierzycowe "orzeszki":

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki (lub ciecierzyca namoczona przez noc i lekko podgotowana)

Marynata do pieczenia marchewki i "orzeszków":

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól

Pszenno-żytnie podpłomyki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka oleju
Marchewkę obrać i przekroić na pół. Posmarować marynatą przygotowaną z miodu, oliwy, imbiru, kurkumy i szczypty soli. W tej samej marynacie obtoczyć ciecierzycę przeznaczoną na "orzeszki". Zarówno marchewkę, jak i ciecierzycę można w tym samym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Marchewkę piec przez około 45 min, natomiast ciecierzycę wyjąć wcześniej - po około 15-20 minutach (musi być mocno zarumieniona i twarda). 
Hummus przygotowujemy, blendując ciecierzycę, pieczoną marchewkę, sok z limonki, tahini i czosnek. Na koniec należy doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku. 
Upieczenie podpłomyków jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie formować kulki, a z nich płaskie placki i piec je na suchej patelni z obu stron. 
Hummus podawać posypany orzeszkami i polany odrobiną oliwy.



Komentarze

  1. jakie genialne danie! z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny! jako, ze marchewki jak i hummus uwielbiam, zabiorę się za ten przepis jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm. Kolejne wcielenie hummusu. Naprawdę inspirujące. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprobowalam dzis wieczorem na kolacje..bardzo wszystkim smakowal😁

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...