Przejdź do głównej zawartości

FIGA Z MAKIEM - CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Nigdy nie przepadałam ani za suszonymi figami, ani za makiem. Postanowiłam je sobie odczarować i zrobić... figę z makiem, czyli ciasteczka, wzorowane na tych amerykańskich, z kawałkami czekolady, z dodatkiem nielubianych przeze mnie składników. Nie wiem czy to zasługa twardych, chrupiących ciastek z masłem orzechowym, czy prostego połączenia fig i maku, czy obu tych rzeczy, ale ten wypiek mi naprawdę zasmakował. I do tego ciastka te mają dość sporo dobrych składników odżywczych, których bogactwo znajduje się właśnie w figach i maku. Można oczywiście przyczepić się do białego cukru i mąki. Ja do nich nic nie mam, ale zawsze można poeksperymentować ze zdrowszymi zamiennikami.  


Składniki:

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 10 suszonych fig - pokrojonych w drobną kostkę
  • 4 duże łyżki maku
Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i miksować aż masa będzie jednolita i puszysta - bez chrzęszczącego cukru. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do suchych składników wrzucić figi i mak. Połączyć ze sobą oba rodzaje składników. Wymieszać dokładnie za pomocą łyżki. 
Za pomocą łyżki do lodów (albo zwykłej łyżki) wyłożyć kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Zachować spore odległości między kulkami, żeby ciasta nie skleiły się podczas pieczenia. 
Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180-190 st. C. Czas zależy od grubości ciastek. Jeśli dodało nam się więcej tłuszczu, będą one bardziej płaskie i szybciej się upieką. Jeśli dodamy więcej mąki, będą grubsze i będą potrzebowały raczej więcej czasu. W każdym razie 25 minut to maks!

Komentarze

  1. Ja uwielbiam zarówno figi jak i mak, więc te ciastka to coś dla mnie. Musiały smakować obłędnie :) Wyglądają cudownie (bardzo lubię jak ciasteczka tak trochę popękają :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący pomysł:) Zjadłabym takie ciasteczko, choć figi zdecydowanie preferuję świeże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ze świeżymy takie ciastka raczej by się się nie udały ;)

      Usuń
  3. Genialne! Wyglądają na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię takich ciasteczek, po nie cierpię maku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się, że ich nie jadłaś, dlatego twierdzisz, że ich nie lubisz, ale myślę, że jakbyś spróbowała, to byś się przekonała. W smaku nie mają nic wspólnego z tradycyjnym smakiem maku ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.