niedziela, 15 lutego 2015

ZUPA ZIEMNIACZANA Z BATATEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Zupa ta nie wygląda jak zwykła kartoflanka... Bo nią nie jest! Jest to zupa ziemniaczana, w której znajdziecie nie tylko zwykłe ziemniaki, ale też ziemniaka słodkiego i suszone pomidory, a wszystko to doprawione szczyptą koperku. 


Składniki:

  • 4 zwykłe ziemniaki
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 5 suszonych pomidorów (bez zalewy olejowej)
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • sok z 1 limonki
  • suszony albo świeży koperek

W garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy. Wrzucić, pokrojoną w kostkę lub piórka, cebulę. Chwilę podsmażać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Smażyć jeszcze około 3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe i, jeśli zupa jest za gęsta, wodę. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem oraz sokiem z limonki. 

6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się skład, a zwłaszcza dodatek mleka kokosowego :) A dodatek suszonych pomidorów jest bardzo ciekawy, igdy nie dodawałam ich do zup...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię bataty i myślę, że tą zupę również bym polubiła - jak dla mnie musi być sycąca i pełna smaku, a ta taką się być wydaje :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli uda mi się kupić bataty, niestety ostatnio mam z tym problem, to wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam! pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...