środa, 22 kwietnia 2015

MUFFINY MARCHEWKOWE Z WEGAŃSKĄ "BITĄ ŚMIETANĄ"

Słodkie wypieki na bazie warzyw są bardzo ciekawe. Te rude babeczki o korzennym aromacie postanowiłam zwieńczyć pysznym, wegańskim kremem, który bardzo przypomina bitą śmietanę - po prostu gęste mleko kokosowe zmiksowane z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii!

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (około 1 szklanka startej na drobnych oczkach)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy)
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 kostki roztopionego i wystudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Suche składniki (proszek, soda, czekolada posiekana w kostkę, mąka przesiana, cukier, sól, cynamon) połączyć ze sobą. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (starta marchewka, jajka. maślanka, masło). Następnie dodać suche składniki do mokrych i niezbyt starannie wymieszać (wystarczy tylko tyle by nie było widać suchej mąki). Przełożyć masę do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180-200 st. C. 
Po wyjęciu i wystudzeniu ozdobić wegańską "bitą śmietaną". Jak ją zrobić? To proste: gęstą część mleka kokosowego zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na gładki krem. Posmarować nim babeczki!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...