Słodkie wypieki na bazie warzyw są bardzo ciekawe. Te rude babeczki o korzennym aromacie postanowiłam zwieńczyć pysznym, wegańskim kremem, który bardzo przypomina bitą śmietanę - po prostu gęste mleko kokosowe zmiksowane z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii!
Składniki:
- 2 średnie marchewki (około 1 szklanka startej na drobnych oczkach)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy)
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1/2 kostki roztopionego i wystudzonego masła
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
Po wyjęciu i wystudzeniu ozdobić wegańską "bitą śmietaną". Jak ją zrobić? To proste: gęstą część mleka kokosowego zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na gładki krem. Posmarować nim babeczki!
boskie :) a bita śmietana fantastyczna
OdpowiedzUsuńświetny pomysł zwłaszcza na śmietanę:)
OdpowiedzUsuńKocham te muffiny. Są boskie :)
OdpowiedzUsuń