Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY MARCHEWKOWE Z WEGAŃSKĄ "BITĄ ŚMIETANĄ"

Słodkie wypieki na bazie warzyw są bardzo ciekawe. Te rude babeczki o korzennym aromacie postanowiłam zwieńczyć pysznym, wegańskim kremem, który bardzo przypomina bitą śmietanę - po prostu gęste mleko kokosowe zmiksowane z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii!

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (około 1 szklanka startej na drobnych oczkach)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy)
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 kostki roztopionego i wystudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Suche składniki (proszek, soda, czekolada posiekana w kostkę, mąka przesiana, cukier, sól, cynamon) połączyć ze sobą. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (starta marchewka, jajka. maślanka, masło). Następnie dodać suche składniki do mokrych i niezbyt starannie wymieszać (wystarczy tylko tyle by nie było widać suchej mąki). Przełożyć masę do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180-200 st. C. 
Po wyjęciu i wystudzeniu ozdobić wegańską "bitą śmietaną". Jak ją zrobić? To proste: gęstą część mleka kokosowego zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na gładki krem. Posmarować nim babeczki!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.