poniedziałek, 1 czerwca 2015

KLASYCZNA ZUPA SZCZAWIOWA, KREMOWA

Dziś dzień dziecka, a mnie z dzieciństwem właśnie zupa szczawiowa bardzo się kojarzy! Ostatnio zrobiłam ją trochę po swojemu, ale zachowując jej całą prostotę. 



Składniki:

  • spory pęczek szczawiu
  • 1 1/2 l wywaru warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • ugotowane jajka do podania
Ugotować wywar warzywny z marchewki, pietruszki, pora, cebulki z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po odcedzeniu warzyw do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu aż będą miękkie. Na koniec dodać umyty i posiekany szczaw. Doprawić do smaku solą, dużą ilością pieprzu, suszonym koperkiem (lub świeżym) oraz zabielić śmietanką lub mlekiem kokosowym. Przed podaniem można zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z ugotowanymi jajkami, pokrojonymi na ćwiartki lub posiekanymi. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...