Dziś dzień dziecka, a mnie z dzieciństwem właśnie zupa szczawiowa bardzo się kojarzy! Ostatnio zrobiłam ją trochę po swojemu, ale zachowując jej całą prostotę.
Składniki:
- spory pęczek szczawiu
- 1 1/2 l wywaru warzywnego
- 4 ziemniaki
- 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- ugotowane jajka do podania
Ugotować wywar warzywny z marchewki, pietruszki, pora, cebulki z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po odcedzeniu warzyw do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu aż będą miękkie. Na koniec dodać umyty i posiekany szczaw. Doprawić do smaku solą, dużą ilością pieprzu, suszonym koperkiem (lub świeżym) oraz zabielić śmietanką lub mlekiem kokosowym. Przed podaniem można zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z ugotowanymi jajkami, pokrojonymi na ćwiartki lub posiekanymi.
nie wyobrażam sobie jedzenia innych zup niż kremy!
OdpowiedzUsuń