Przejdź do głównej zawartości

KLASYCZNA ZUPA SZCZAWIOWA, KREMOWA

Dziś dzień dziecka, a mnie z dzieciństwem właśnie zupa szczawiowa bardzo się kojarzy! Ostatnio zrobiłam ją trochę po swojemu, ale zachowując jej całą prostotę. 



Składniki:

  • spory pęczek szczawiu
  • 1 1/2 l wywaru warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • ugotowane jajka do podania
Ugotować wywar warzywny z marchewki, pietruszki, pora, cebulki z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po odcedzeniu warzyw do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu aż będą miękkie. Na koniec dodać umyty i posiekany szczaw. Doprawić do smaku solą, dużą ilością pieprzu, suszonym koperkiem (lub świeżym) oraz zabielić śmietanką lub mlekiem kokosowym. Przed podaniem można zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z ugotowanymi jajkami, pokrojonymi na ćwiartki lub posiekanymi. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.