Przejdź do głównej zawartości

KOLOROWA SAŁATKA Z JARMUŻEM, MANGO I SOSEM Z AWOKADO

Pyszna sałatka owocowo-warzywna. Nie tylko ma mnóstwo witamin, ale też jest bajecznie kolorowa i pyszna. Idealna do tego, żeby naładować akumulatory jesienią.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • kilka liści jarmużu
  • papryka czerwona 
  • 3/4 mango
  • czarny sezam - podprażony na patelni
  • 1 fioletowa marchewka (lub zwykła, pomarańczowa)

Dressing:

  • 1 miękkie awokado
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki wody

Ze składników na dressing, za pomocą blendera, zmiksować sos o konsystencji majonezu. Do miski wrzucić posiekany jarmuż i kapustę czerwoną. Dodać dresing i mieszać, ugniatać, najlepiej rękoma, nawet przez 2 minuty. Dzięki temu warzywa kapustne uwolnią nieco soków i staną się bardziej miękkie, wchłoną też lepiej cały sos. Paprykę pokroić w drobną kostkę, mango także. Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dodać pozostałe warzywa do sałatki. Teraz wystarczy tylko posypać uprażonym sezamem i gotowe!

Wskazówki:
można się pokusić o jakąś ostrzejszą przyprawę np. papryczkę chili. Moja sałatka była akurat dodatkiem do ostrzejszego dania (pierogi z dynią i tofu), stąd jej łagodny charakter.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.