Pyszna sałatka owocowo-warzywna. Nie tylko ma mnóstwo witamin, ale też jest bajecznie kolorowa i pyszna. Idealna do tego, żeby naładować akumulatory jesienią.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- kilka liści jarmużu
- papryka czerwona
- 3/4 mango
- czarny sezam - podprażony na patelni
- 1 fioletowa marchewka (lub zwykła, pomarańczowa)
Dressing:
- 1 miękkie awokado
- sok z 1 limonki
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki wody
Ze składników na dressing, za pomocą blendera, zmiksować sos o konsystencji majonezu. Do miski wrzucić posiekany jarmuż i kapustę czerwoną. Dodać dresing i mieszać, ugniatać, najlepiej rękoma, nawet przez 2 minuty. Dzięki temu warzywa kapustne uwolnią nieco soków i staną się bardziej miękkie, wchłoną też lepiej cały sos. Paprykę pokroić w drobną kostkę, mango także. Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dodać pozostałe warzywa do sałatki. Teraz wystarczy tylko posypać uprażonym sezamem i gotowe!
Wskazówki:
można się pokusić o jakąś ostrzejszą przyprawę np. papryczkę chili. Moja sałatka była akurat dodatkiem do ostrzejszego dania (pierogi z dynią i tofu), stąd jej łagodny charakter.
To zdecydowanie moje smaki! :)
OdpowiedzUsuń