czwartek, 29 października 2015

KOLOROWA SAŁATKA Z JARMUŻEM, MANGO I SOSEM Z AWOKADO

Pyszna sałatka owocowo-warzywna. Nie tylko ma mnóstwo witamin, ale też jest bajecznie kolorowa i pyszna. Idealna do tego, żeby naładować akumulatory jesienią.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • kilka liści jarmużu
  • papryka czerwona 
  • 3/4 mango
  • czarny sezam - podprażony na patelni
  • 1 fioletowa marchewka (lub zwykła, pomarańczowa)

Dressing:

  • 1 miękkie awokado
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki wody

Ze składników na dressing, za pomocą blendera, zmiksować sos o konsystencji majonezu. Do miski wrzucić posiekany jarmuż i kapustę czerwoną. Dodać dresing i mieszać, ugniatać, najlepiej rękoma, nawet przez 2 minuty. Dzięki temu warzywa kapustne uwolnią nieco soków i staną się bardziej miękkie, wchłoną też lepiej cały sos. Paprykę pokroić w drobną kostkę, mango także. Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dodać pozostałe warzywa do sałatki. Teraz wystarczy tylko posypać uprażonym sezamem i gotowe!

Wskazówki:
można się pokusić o jakąś ostrzejszą przyprawę np. papryczkę chili. Moja sałatka była akurat dodatkiem do ostrzejszego dania (pierogi z dynią i tofu), stąd jej łagodny charakter.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...