Przejdź do głównej zawartości

KOLOROWA SAŁATKA Z JARMUŻEM, MANGO I SOSEM Z AWOKADO

Pyszna sałatka owocowo-warzywna. Nie tylko ma mnóstwo witamin, ale też jest bajecznie kolorowa i pyszna. Idealna do tego, żeby naładować akumulatory jesienią.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • kilka liści jarmużu
  • papryka czerwona 
  • 3/4 mango
  • czarny sezam - podprażony na patelni
  • 1 fioletowa marchewka (lub zwykła, pomarańczowa)

Dressing:

  • 1 miękkie awokado
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki wody

Ze składników na dressing, za pomocą blendera, zmiksować sos o konsystencji majonezu. Do miski wrzucić posiekany jarmuż i kapustę czerwoną. Dodać dresing i mieszać, ugniatać, najlepiej rękoma, nawet przez 2 minuty. Dzięki temu warzywa kapustne uwolnią nieco soków i staną się bardziej miękkie, wchłoną też lepiej cały sos. Paprykę pokroić w drobną kostkę, mango także. Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dodać pozostałe warzywa do sałatki. Teraz wystarczy tylko posypać uprażonym sezamem i gotowe!

Wskazówki:
można się pokusić o jakąś ostrzejszą przyprawę np. papryczkę chili. Moja sałatka była akurat dodatkiem do ostrzejszego dania (pierogi z dynią i tofu), stąd jej łagodny charakter.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.