Kolejna odsłona moich chińskich pierożków na parze (pierwsze były tutaj). Tym razem z dynią i tofu, a do maczania - obłędny śliwkowy sos chili.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ryżowej
- szczypta soli
- gorąca woda
- 4 łyżki oleju
Farsz:
- upieczony kawałek dyni (najlepsza będzie hokkaido)
- 1 kostka tofu
- łyżka pasty miso
- 1 ostra papryczka
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- dymka
- 1 łyżka sosu sojowego
- pęczek kolendry
Sos:
- 500-600 g śliwek węgierek
- 1 papryczka chili
- 2 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
Ciasto:
Do przesianej mąki (ryżowa + pszenna) wlać gorącą wodę, olej, wsypać sól i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, bez grudek.
Farsz:
Odpowiednio wcześniej (co najmniej pół godziny) zamarynować tofu (pokrojone w kostkę) w paście miso. Dynię upiec w piekarniku (wystarczy jej 20 minut). Papryczkę, imbir, chili i szalotkę posiekać bardzo drobno. W woku rozgrzać olej (2 łyżki) i podsmażyć mieszaninę czosnku, imbiru, chili i szalotki. Po chwili dodać zamarynowane tofu, podczas smażenia rozgniatając je trochę łyżką. Po około 5 minutach, kiedy tofu się zarumieni, dodać pure z pieczonej dyni. Smażyć jeszcze chwilę, by smaki się połączyły. Na koniec doprawić sosem sojowym. Po zdjęciu patelni z ognia dodać do farszu posiekaną kolendrę.
Sos:
Śliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i dolać wody (tak by przykrywała wszystkie śliwki). Gotować około 20-30 minut, aż śliwki się rozgotują, a skórki będą się od nich oddzielać. Następnie przetrzeć powstały kompot śliwkowy przez gęste sito. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Po minucie wlać śliwkowy sok. Gotować około 15 minut, aż sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku. Kilka minut przed końcem gotowania, dodać chili i dymkę, posiekane bardzo drobno. Doprawić sosem sojowym i octem jabłkowym.
Pierożki:
Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko i wycinać krążki. Na każdy nakładać farsz i sklejać w dowolny sposób - ładnie wyglądają zarówno sakiewki, jak i tradycyjne pierogi. Przed włożeniem do parowaru podsmażyć pierożki z jednej strony na patelni lub w woku, na odrobinie oleju. Z chrupiącym i złocistym spodem będą o wiele smaczniejsze, i nie będą się rozpadały. Gotować na parze przez około 5-10 minut. Podawać z sosem śliwkowym.
ile wody do ciasta?
OdpowiedzUsuńNie ma określonej ilości. Dodawać po trochu, "na oko", by ciasto było elastyczne. Na taką ilość mąki będzie to ok. 1/2 - 3/4 szklanki...
Usuń