środa, 20 lipca 2016

MAKARON Z CUKINII Z KURKAMI W WEGAŃSKIEJ ŚMIETANIE

Warzywne makarony są naprawdę ekstra. Są bezglutenowe i do tego dużo zdrowsze, niż zwykły makaron. Można je zrobić z dyni, cukinii, kabaczka, ale też pokombinować z innymi warzywami, na przykład korzeniowymi. 
Aby zrobić warzywny makaron, wystarczy mieć zwykłą obieraczkę do warzyw, bardziej zaawansowane sprzęty, takie jak spiralizer czy mandolina, nie są konieczne, ale wygodniejsze. Nadajemy warzywom kształt szerokich wstążek lub cienkich nudli i mieszamy z ulubionym sosem. Moim zdaniem takiego makaronu nie trzeba gotować, wystarczy kontakt z gorącym sosem, by był świeży, chrupki, al dente!

Składniki:


  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula szalotka
  • ok. 100 g kurek
  • oliwa
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz

Na wegańską śmietanę:

  • 100 g orzechów nerkowca (najlepiej zamoczyć je wcześniej na kilka godzin w ciepłej wodzie)
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub więcej 
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli

Cukinię zamienić w makaron za pomocą spiralizera lub obieraczki (szerokie wstążki można jeszcze pokroić na paseczki i będziemy mieć cienki makaron). 

Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną bardzo drobno szalotkę, dodać kurki i podsmażać, aż grzyby się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać wegańską śmietankę z nerkowców. Jak ją zrobić? Wystarczy zmiksować podane składniki, orzechy, mleko, sok z limonki i sól. Jeśli będzie za gęsta, dodać więcej mleka. Im bardziej gładka konsystencja, tym lepiej. Gdy sos się zagotuje ze "śmietanką", doprawić solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. 

Zestawić sos z ognia, dodać cukiniowy makaron, dokładnie wymieszać. Podawać posypany pietruszką. 



2 komentarze:

  1. Zgadzam się z Tobą, to makaron idealny, czasami u nas bywa i uwielbiamy go :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...