Przejdź do głównej zawartości

MAKARON Z CUKINII Z KURKAMI W WEGAŃSKIEJ ŚMIETANIE

Warzywne makarony są naprawdę ekstra. Są bezglutenowe i do tego dużo zdrowsze, niż zwykły makaron. Można je zrobić z dyni, cukinii, kabaczka, ale też pokombinować z innymi warzywami, na przykład korzeniowymi. 
Aby zrobić warzywny makaron, wystarczy mieć zwykłą obieraczkę do warzyw, bardziej zaawansowane sprzęty, takie jak spiralizer czy mandolina, nie są konieczne, ale wygodniejsze. Nadajemy warzywom kształt szerokich wstążek lub cienkich nudli i mieszamy z ulubionym sosem. Moim zdaniem takiego makaronu nie trzeba gotować, wystarczy kontakt z gorącym sosem, by był świeży, chrupki, al dente!

Składniki:


  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula szalotka
  • ok. 100 g kurek
  • oliwa
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz

Na wegańską śmietanę:

  • 100 g orzechów nerkowca (najlepiej zamoczyć je wcześniej na kilka godzin w ciepłej wodzie)
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub więcej 
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli

Cukinię zamienić w makaron za pomocą spiralizera lub obieraczki (szerokie wstążki można jeszcze pokroić na paseczki i będziemy mieć cienki makaron). 

Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną bardzo drobno szalotkę, dodać kurki i podsmażać, aż grzyby się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać wegańską śmietankę z nerkowców. Jak ją zrobić? Wystarczy zmiksować podane składniki, orzechy, mleko, sok z limonki i sól. Jeśli będzie za gęsta, dodać więcej mleka. Im bardziej gładka konsystencja, tym lepiej. Gdy sos się zagotuje ze "śmietanką", doprawić solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. 

Zestawić sos z ognia, dodać cukiniowy makaron, dokładnie wymieszać. Podawać posypany pietruszką. 



Komentarze

  1. Zgadzam się z Tobą, to makaron idealny, czasami u nas bywa i uwielbiamy go :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.