Uwielbiam tworzyć takie smakowite dania pełne kolorowych, sezonowych warzyw. Przedstawiam bezglutenową wersję pizzy! Teraz już chyba nikt nie powie, że kalafior to warzywo nudne i bez wyrazu... Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam w Internecie już dawno. Wreszcie nadszedł czas, by stworzyć własną wersję i opublikować ją na blogu. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje!
Składniki na "ciasto":
- 1/2 kalafiora
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2-3 jajka
- świeże oregano
- sól, pieprz
Pozostałe:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 zielona papryka
- 1/2 żółtej cukinii
- 2 pomidory
- 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- mozzarella
Do podania:
- rukola
- parmezan
Surowy kalafior zblendować bardzo drobno. Dodać do niego mąkę z ciecierzycy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Wyłożyć masę na papier do wypieków ułożony na blaszce do pieczenia lub w foremce do tarty, by "ciasto" zyskało kształt pizzy. Piec w 200 st. C przez 30 minut.
Pomidory zblendować i przelać do rondelka, gotować do momentu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty, pomidorowy sos. Na koniec doprawić ostrą papryką, solą, drobno posiekanym rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Podpieczony spód posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, posypać pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką oraz ułożyć plasterki cukinii. Podpiekać przez kolejne 20 minut. Następnie ułożyć poszarpaną mozzarellę i ponownie zapiekać przez 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć pizzę startym parmezanem i udekorować listkami rukoli.
Wskazówki:
- czas pieczenia można skrócić, ale im dłużej pieczemy, tym spód będzie bardziej chrupki. Kalafior ma w sobie dużo wilgoci, dlatego trwa to tak długo.
Oryginalny pomysł z tym kalafiorem!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu ją zrobić, bo kusi już strasznie długo ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kalafior nadaje ciastu super smaku, bardzo lubię go w wypiekach.
OdpowiedzUsuńtakie pizze można jeść co dzień :)
Smacznie i zdrowo! Mniami ;-)
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńa czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? może być na przykład mąka migdałowa?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z migdałową, ale ja bym spróbowała z bardziej "klejącą" np. kukurydziana, ryżowa, owsiana.
UsuńNa jakim programie w piekarniku piec pizzę początkowo?
UsuńJa zawsze piekę góra+dół.
Usuń