Przejdź do głównej zawartości

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Uwielbiam tworzyć takie smakowite dania pełne kolorowych, sezonowych warzyw. Przedstawiam bezglutenową wersję pizzy! Teraz już chyba nikt nie powie, że kalafior to warzywo nudne i bez wyrazu... Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam w Internecie już dawno. Wreszcie nadszedł czas, by stworzyć własną wersję i opublikować ją na blogu. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje!

Składniki na "ciasto":


  • 1/2 kalafiora
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2-3 jajka
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Pozostałe:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 żółtej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • mozzarella

Do podania:

  • rukola
  • parmezan

Surowy kalafior zblendować bardzo drobno. Dodać do niego mąkę z ciecierzycy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Wyłożyć masę na papier do wypieków ułożony na blaszce do pieczenia lub w foremce do tarty, by "ciasto" zyskało kształt pizzy. Piec w 200 st. C przez 30 minut.


Pomidory zblendować i przelać do rondelka, gotować do momentu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty, pomidorowy sos. Na koniec doprawić ostrą papryką, solą, drobno posiekanym rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Podpieczony spód posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, posypać pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką oraz ułożyć plasterki cukinii. Podpiekać przez kolejne 20 minut. Następnie ułożyć poszarpaną mozzarellę i ponownie zapiekać przez 10-15 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika oprószyć pizzę startym parmezanem i udekorować listkami rukoli.

Wskazówki:


  • czas pieczenia można skrócić, ale im dłużej pieczemy, tym spód będzie bardziej chrupki. Kalafior ma w sobie dużo wilgoci, dlatego trwa to tak długo. 

Komentarze

  1. Oryginalny pomysł z tym kalafiorem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu ją zrobić, bo kusi już strasznie długo ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior nadaje ciastu super smaku, bardzo lubię go w wypiekach.
    takie pizze można jeść co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i zdrowo! Mniami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? może być na przykład mąka migdałowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z migdałową, ale ja bym spróbowała z bardziej "klejącą" np. kukurydziana, ryżowa, owsiana.

      Usuń
    2. Na jakim programie w piekarniku piec pizzę początkowo?

      Usuń
    3. Ja zawsze piekę góra+dół.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...