Przejdź do głównej zawartości

MAKARON Z SUROWYM SOSEM Z AWOKADO I POMIDORÓW

Najszybszy obiad na świecie, którego czas przygotowania trwa tyle, ile czas gotowania Waszego ulubionego makaronu. Kiedy makaron się gotuje, Wy przygotowujecie sos, później mieszacie wszystko razem i gotowe! Jest tylko jeden warunek, do przygotowania tego sosu potrzebne są bardzo dojrzałe składniki: awokado o maślanej konsystencji i mięciutkie pachnące pomidory!

Składniki:

  • 1 awokado
  • 4 bardzo dojrzałe pomidory
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanych ziół (u mnie: bazylia zielona i fioletowa, oregano)
  • ok. 250 g makaronu
  • parmezan lub grana padano
  • sól
Makaron ugotuj. Awokado oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odrobinę posól. Dodaj posiekane zioła. Można też doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypany świeżo startym parmezanem (najlepiej w duże płatki, a nie w wiórki). 


Komentarze

  1. pychotka :) takie dania sprawdzają się u mnie jako kolacje, gdy wygłodniała wracam wieczorem do domu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.