Najszybszy obiad na świecie, którego czas przygotowania trwa tyle, ile czas gotowania Waszego ulubionego makaronu. Kiedy makaron się gotuje, Wy przygotowujecie sos, później mieszacie wszystko razem i gotowe! Jest tylko jeden warunek, do przygotowania tego sosu potrzebne są bardzo dojrzałe składniki: awokado o maślanej konsystencji i mięciutkie pachnące pomidory!

Składniki:
- 1 awokado
- 4 bardzo dojrzałe pomidory
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych ziół (u mnie: bazylia zielona i fioletowa, oregano)
- ok. 250 g makaronu
- parmezan lub grana padano
- sól
Makaron ugotuj. Awokado oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odrobinę posól. Dodaj posiekane zioła. Można też doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypany świeżo startym parmezanem (najlepiej w duże płatki, a nie w wiórki).

pychotka :) takie dania sprawdzają się u mnie jako kolacje, gdy wygłodniała wracam wieczorem do domu
OdpowiedzUsuń