Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z KUKURYDZĄ

Kukurydzy w puszce nie kupuję już kilku lat. Używam tylko świeżej latem i jesienią, a poza sezonem nie jadam jej wcale. Risotto z kukurydzą, masłem i sporą porcją parmezanu to moje ostatnie odkrycie smakowe! Jest słodkie i lekko słone jednocześnie... Polecam wszystkim miłośnikom kukurydzy i sera!

Składniki:


  • 2 kolby kukurydzy
  • 150 ryżu do risotto 
  • 1/2 białej cebuli lub 1 szalotka
  • około 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Cebulę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kolbę oskub z ziarenek kukurydzy. Dodaj kukurydzę do cebulki i podsmażaj przez 5 minut. Wsyp ryż, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Wlej wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj po chochli bulionu do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 20-25 minut). W między czasie dodaj listki tymianku. Na koniec gotowania dodaj masło, sok z cytryny oraz starty parmezan. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Komentarze

  1. wygląda apetycznie :) bardzo dawno nie jadłam dań na winie, wiec chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino można też spokojnie pominąć. Ale oczywiście nadaje ono oryginalnego smaku tej potrawie :)

      Usuń
  2. Uwielbiaaaam! Dzisiaj zrobiłem to drugi raz i choć zamiast parmezanu używam zwykłego żółtego sera to jest cudowne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.