Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z KUKURYDZĄ

Kukurydzy w puszce nie kupuję już kilku lat. Używam tylko świeżej latem i jesienią, a poza sezonem nie jadam jej wcale. Risotto z kukurydzą, masłem i sporą porcją parmezanu to moje ostatnie odkrycie smakowe! Jest słodkie i lekko słone jednocześnie... Polecam wszystkim miłośnikom kukurydzy i sera!

Składniki:


  • 2 kolby kukurydzy
  • 150 ryżu do risotto 
  • 1/2 białej cebuli lub 1 szalotka
  • około 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Cebulę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kolbę oskub z ziarenek kukurydzy. Dodaj kukurydzę do cebulki i podsmażaj przez 5 minut. Wsyp ryż, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Wlej wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj po chochli bulionu do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 20-25 minut). W między czasie dodaj listki tymianku. Na koniec gotowania dodaj masło, sok z cytryny oraz starty parmezan. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Komentarze

  1. wygląda apetycznie :) bardzo dawno nie jadłam dań na winie, wiec chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino można też spokojnie pominąć. Ale oczywiście nadaje ono oryginalnego smaku tej potrawie :)

      Usuń
  2. Uwielbiaaaam! Dzisiaj zrobiłem to drugi raz i choć zamiast parmezanu używam zwykłego żółtego sera to jest cudowne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...