Przejdź do głównej zawartości

MAGICZNY SKŁADNIK: DROŻDŻE NIEAKTYWNE

Drożdże nieaktywne są niezastąpionym składnikiem w wegańskiej i wegetariańskiej kuchni - nie tylko ze względu na smak, ale też ze względu na skład. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B5 i B6), biotynę, cynk, chrom i żelazo, a także wapń, magnez, fosfor i komplet aminokwasów. 
Najpopularniejsze określenie to płatki drożdżowe i pod taką nazwą można je zazwyczaj spotkać. Ja wypróbowałam też wersję drobniejszą, sproszkowaną, której płatkami bym nie nazwała. W języku angielskim określa się je słowem nutritional yeast (drożdże odżywcze), które podkreśla ich odżywcze właściwości. 

Z czym to się je?

Można je dodawać do wszystkiego w czym chcemy poczuć serowy smak. Ja posypuję nimi popcorn, kanapki, zapiekanki, makaron. Robię z nich wegański parmezan. Migdały, nerkowce albo słonecznik mielę, mieszam z drożdżami, opcjonalnie doprawiam kurkumą. 
Płatki drożdżowe są też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past do smarowania pieczywa i dipów. Doskonale pasuje do wegańskiego majonezu - lekko go zagęszcza i podkreśla smak.
Przygotowując ten post, natknęłam się nawet na przepis na domowe płatki drożdżowe na blogu WEGUJEMY. Nie wiem jak z ich właściwościami zdrowotnymi, bo piecze się je w bardzo wysokiej temperaturze, ale pomysł jest ciekawy. 

Danie w kilka minut

Czy można zrobić w kilka minut zdrową, smaczną, wegańską potrawę, która nie będzie naszpikowana chemią? Ostatnio coś takiego wymyśliłam. Gotujemy porcję ulubionego makaronu dla jednej osoby (może być bezglutenowy, razowy, ryżowy, każdy!). W miseczce przygotowujemy mieszankę smakową: 3 łyżki płatków drożdżowych, szczypta soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta suszonych ziół (prowansalskie, pietruszka, tymianek, oregano itp.), pieprz. Makaron odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, żeby zostało około 1/3 szklanki wody. Wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy mieszankę drożdży i przypraw. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kluseczki pokryły się serowym sosem. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Gotowe!

Gdzie kupić?

Jeszcze kilka lat temu nie były tak popularne, jak teraz i trudno było je kupić w sklepach stacjonarnych, jedynie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie można je spotkać też w zwykłych sklepach. A jeżeli tam ich nie znajdziecie, to w sklepach internetowych ze zdrową żywnością jest duży wybór. Ceny zaczynają się od 9,90 zł za 150 g, ale może uda się Wam znaleźć taniej ;)
(Ja kupuję w osiedlowym warzywniaku, który uchodzi za drogi, za 9,80 zł za 150 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.