Przejdź do głównej zawartości

MAGICZNY SKŁADNIK: DROŻDŻE NIEAKTYWNE

Drożdże nieaktywne są niezastąpionym składnikiem w wegańskiej i wegetariańskiej kuchni - nie tylko ze względu na smak, ale też ze względu na skład. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B5 i B6), biotynę, cynk, chrom i żelazo, a także wapń, magnez, fosfor i komplet aminokwasów. 
Najpopularniejsze określenie to płatki drożdżowe i pod taką nazwą można je zazwyczaj spotkać. Ja wypróbowałam też wersję drobniejszą, sproszkowaną, której płatkami bym nie nazwała. W języku angielskim określa się je słowem nutritional yeast (drożdże odżywcze), które podkreśla ich odżywcze właściwości. 

Z czym to się je?

Można je dodawać do wszystkiego w czym chcemy poczuć serowy smak. Ja posypuję nimi popcorn, kanapki, zapiekanki, makaron. Robię z nich wegański parmezan. Migdały, nerkowce albo słonecznik mielę, mieszam z drożdżami, opcjonalnie doprawiam kurkumą. 
Płatki drożdżowe są też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past do smarowania pieczywa i dipów. Doskonale pasuje do wegańskiego majonezu - lekko go zagęszcza i podkreśla smak.
Przygotowując ten post, natknęłam się nawet na przepis na domowe płatki drożdżowe na blogu WEGUJEMY. Nie wiem jak z ich właściwościami zdrowotnymi, bo piecze się je w bardzo wysokiej temperaturze, ale pomysł jest ciekawy. 

Danie w kilka minut

Czy można zrobić w kilka minut zdrową, smaczną, wegańską potrawę, która nie będzie naszpikowana chemią? Ostatnio coś takiego wymyśliłam. Gotujemy porcję ulubionego makaronu dla jednej osoby (może być bezglutenowy, razowy, ryżowy, każdy!). W miseczce przygotowujemy mieszankę smakową: 3 łyżki płatków drożdżowych, szczypta soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta suszonych ziół (prowansalskie, pietruszka, tymianek, oregano itp.), pieprz. Makaron odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, żeby zostało około 1/3 szklanki wody. Wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy mieszankę drożdży i przypraw. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kluseczki pokryły się serowym sosem. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Gotowe!

Gdzie kupić?

Jeszcze kilka lat temu nie były tak popularne, jak teraz i trudno było je kupić w sklepach stacjonarnych, jedynie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie można je spotkać też w zwykłych sklepach. A jeżeli tam ich nie znajdziecie, to w sklepach internetowych ze zdrową żywnością jest duży wybór. Ceny zaczynają się od 9,90 zł za 150 g, ale może uda się Wam znaleźć taniej ;)
(Ja kupuję w osiedlowym warzywniaku, który uchodzi za drogi, za 9,80 zł za 150 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.