wtorek, 27 grudnia 2016

KRAKERSY WIELOZIARNISTE I SALSA Z ANANASA

Dziś przedstawiam Wam dwa przepisy na zdrowe przekąski. Do tego są banalnie proste w wykonaniu! Salsa pasuje do wegetariańskich burgerów, a krakersy są idealne do pochrupania przed telewizorem. Oba przepisy przydadzą się na Sylwestra.

Wieloziarniste krakersy


Składniki:


  • 1/2 szklanki chia
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku i suszone zioła (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 150 st. C.
W misce wymieszaj wszystkie ziarenka. Wlej wodę. Odstaw na 15 minut. Po 15 minutach ziarna powinny napęcznieć, utworzyć żel i łatwo się połączyć. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Nożem podziel masę na odpowiednie kawałki (trójkąty/kwadraty), by po upieczeniu łatwiej było je odłamać. Piecz przez 30 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 25-35 minut.

Wskazówki:

  • najważniejszym składnikiem tych krakersów jest chia i/lub siemię lniane, które sklejają całość
  • inne nasiona, których można użyć do tego przepisu: babka płesznik (też się klei!), łuskane ziarna konopi, sezam 

Salsa z ananasa

Składniki:


  • 1 ananas
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
Ananasa obierz i podziel na kilka kawałków. Każdy z nich opiecz z obu stron na patelni grillowej aż się lekko skarmelizują na wierzchu. Po wystygnięciu pokrój ananasa na małe kawałki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chilli i miętę. Dopraw oliwą i solą.

Wskazówki:

  • ta salsa jest również dobra w wersji z mango zamiast ananasa!

1 komentarz:

  1. Krakersy idealne do herbaty zaparzonej na smacznej przefiltrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...