Dziś przedstawiam Wam dwa przepisy na zdrowe przekąski. Do tego są banalnie proste w wykonaniu! Salsa pasuje do wegetariańskich burgerów, a krakersy są idealne do pochrupania przed telewizorem. Oba przepisy przydadzą się na Sylwestra.
Wieloziarniste krakersy
Składniki:
- 1/2 szklanki chia
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody
- szczypta soli morskiej
- 1 ząbek czosnku i suszone zioła (opcjonalnie)
W misce wymieszaj wszystkie ziarenka. Wlej wodę. Odstaw na 15 minut. Po 15 minutach ziarna powinny napęcznieć, utworzyć żel i łatwo się połączyć. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Nożem podziel masę na odpowiednie kawałki (trójkąty/kwadraty), by po upieczeniu łatwiej było je odłamać. Piecz przez 30 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 25-35 minut.
Wskazówki:
- najważniejszym składnikiem tych krakersów jest chia i/lub siemię lniane, które sklejają całość
- inne nasiona, których można użyć do tego przepisu: babka płesznik (też się klei!), łuskane ziarna konopi, sezam
Salsa z ananasa
Składniki:
- 1 ananas
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- garść listków mięty
- 2 łyżki oliwy
- sól
Ananasa obierz i podziel na kilka kawałków. Każdy z nich opiecz z obu stron na patelni grillowej aż się lekko skarmelizują na wierzchu. Po wystygnięciu pokrój ananasa na małe kawałki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chilli i miętę. Dopraw oliwą i solą.
Wskazówki:
- ta salsa jest również dobra w wersji z mango zamiast ananasa!
Krakersy idealne do herbaty zaparzonej na smacznej przefiltrowanej wodzie :)
OdpowiedzUsuń