Przejdź do głównej zawartości

KRAKERSY WIELOZIARNISTE I SALSA Z ANANASA

Dziś przedstawiam Wam dwa przepisy na zdrowe przekąski. Do tego są banalnie proste w wykonaniu! Salsa pasuje do wegetariańskich burgerów, a krakersy są idealne do pochrupania przed telewizorem. Oba przepisy przydadzą się na Sylwestra.

Wieloziarniste krakersy


Składniki:


  • 1/2 szklanki chia
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku i suszone zioła (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 150 st. C.
W misce wymieszaj wszystkie ziarenka. Wlej wodę. Odstaw na 15 minut. Po 15 minutach ziarna powinny napęcznieć, utworzyć żel i łatwo się połączyć. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Nożem podziel masę na odpowiednie kawałki (trójkąty/kwadraty), by po upieczeniu łatwiej było je odłamać. Piecz przez 30 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 25-35 minut.

Wskazówki:

  • najważniejszym składnikiem tych krakersów jest chia i/lub siemię lniane, które sklejają całość
  • inne nasiona, których można użyć do tego przepisu: babka płesznik (też się klei!), łuskane ziarna konopi, sezam 

Salsa z ananasa

Składniki:


  • 1 ananas
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
Ananasa obierz i podziel na kilka kawałków. Każdy z nich opiecz z obu stron na patelni grillowej aż się lekko skarmelizują na wierzchu. Po wystygnięciu pokrój ananasa na małe kawałki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chilli i miętę. Dopraw oliwą i solą.

Wskazówki:

  • ta salsa jest również dobra w wersji z mango zamiast ananasa!

Komentarze

  1. Krakersy idealne do herbaty zaparzonej na smacznej przefiltrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...