Ciepła, aromatyczna, czosnkowa... Nie ma nic lepszego na jesienną niepogodę, niż rozgrzewająca zupa z pieczonego czosnku z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami. Pomoże w walce z przeziębieniem i złym humorem. Po prostu zupa cud!
Składniki na zupę:
- 4 główki czosnku
- 2 szalotki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- litr bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- suszony lub świeży tymianek
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30%
- sok wyciśnięty z limonki
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Chipsy:
- 2 ziemniaki
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Zetnij czubek główek czosnku na około 0,5 cm. Posmaruj cienko olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym d0 180 st. C przez 30-40 minut. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż drobno posiekaną szalotkę oraz starty lub drobno posiekany imbir. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj i smaż jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wlej bulion i gotuj do momentu aż zmiękną ziemniaki (około 15-20 minut). Dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek, dopraw suszonym lub świeżym tymiankiem. Lekko ostudź zupę, zmiksuj na krem i dopraw: śmietanką lub mlekiem kokosowym, solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Zupa czosnkowa super smakuje z chipsami ziemniaczanymi domowej roboty (można je zrobić w trakcie pieczenia czosnku). Ziemniaki pokrój w jak najcieńsze plasterki. Wrzuć je do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedź, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, spryskaj olejem z obu stron i oprósz solą i pieprzem (można też posypać płatkami drożdżowymi, a będą miały serowy smak). Piecz przez około 20 minut (w zależności od grubości plasterków), co jakiś czas obracając chipsy i pilnując, by się nie przypaliły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz