Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU Z DOMOWYMI CHIPSAMI

Ciepła, aromatyczna, czosnkowa... Nie ma nic lepszego na jesienną niepogodę, niż rozgrzewająca zupa z pieczonego czosnku z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami. Pomoże w walce z przeziębieniem i złym humorem. Po prostu zupa cud!

Składniki na zupę:

  • 4 główki czosnku
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • suszony lub świeży tymianek
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z limonki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Chipsy:

  • 2 ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
Zetnij czubek główek czosnku na około 0,5 cm. Posmaruj cienko olejem i posyp solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym d0 180 st. C przez 30-40 minut. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż drobno posiekaną szalotkę oraz starty lub drobno posiekany imbir. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj i smaż jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wlej bulion i gotuj do momentu aż zmiękną ziemniaki (około 15-20 minut). Dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek, dopraw suszonym lub świeżym tymiankiem. Lekko ostudź zupę, zmiksuj na krem i dopraw: śmietanką lub mlekiem kokosowym, solą, pieprzem i sokiem z limonki. 


Zupa czosnkowa super smakuje z chipsami ziemniaczanymi domowej roboty (można je zrobić w trakcie pieczenia czosnku). Ziemniaki pokrój w jak najcieńsze plasterki. Wrzuć je do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedź, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, spryskaj olejem z obu stron i oprósz solą i pieprzem (można też posypać płatkami drożdżowymi, a będą miały serowy smak). Piecz przez około 20 minut (w zależności od grubości plasterków), co jakiś czas obracając chipsy i pilnując, by się nie przypaliły. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.