Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: WANILIOWA OWSIANKA Z MANGO I JABŁKOWYM KARMELEM

Dzisiejsze poniedziałkowe śniadanie jest warte grzechu! Zimna waniliowa owsianka z gorącymi dodatkami. Całość pięknie pachnie i smakuje egzotycznie. W całym domu roznosi się intensywnie jabłkowy zapach karmelu i słodycz pieczonego mango. Takie poniedziałki to ja lubię!

Składniki na 1-2 porcje:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskie)
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 mango
  • nasiona chia do posypania

Dzień wcześniej wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem i dodaj ziarenka z połowy lub całej laski wanilii. Odstaw do lodówki na całą noc.
Rano obierz mango, pokrój na kawałki i upiecz na patelni grillowej z obu stron. Na zwykłej patelni lub w rondelku o grubym dnie podgrzewaj sok jabłkowy, najlepiej na dużym ogniu, aż do porządnego zagęszczenia. Możesz zakończyć zagęszczanie na gęstym syropie lub podgrzać jeszcze trochę aż powstanie naprawdę gęsty, ciągnący się karmel. Zagęszczanie soku trwa mniej więcej 15-20 minut. Trzeba go cały czas pilnować, by się nie przypalił.
Wyjmij owsiankę z lodówki, ułóż na niej gorące mango, posyp nasionkami chia i polej ciepłym karmelem. Smacznego!

Komentarze

  1. My gotujemy owsiankę na filtrowanej wodzie i po odpowiednim doprawieniu również jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.