Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: WANILIOWA OWSIANKA Z MANGO I JABŁKOWYM KARMELEM

Dzisiejsze poniedziałkowe śniadanie jest warte grzechu! Zimna waniliowa owsianka z gorącymi dodatkami. Całość pięknie pachnie i smakuje egzotycznie. W całym domu roznosi się intensywnie jabłkowy zapach karmelu i słodycz pieczonego mango. Takie poniedziałki to ja lubię!

Składniki na 1-2 porcje:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskie)
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 mango
  • nasiona chia do posypania

Dzień wcześniej wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem i dodaj ziarenka z połowy lub całej laski wanilii. Odstaw do lodówki na całą noc.
Rano obierz mango, pokrój na kawałki i upiecz na patelni grillowej z obu stron. Na zwykłej patelni lub w rondelku o grubym dnie podgrzewaj sok jabłkowy, najlepiej na dużym ogniu, aż do porządnego zagęszczenia. Możesz zakończyć zagęszczanie na gęstym syropie lub podgrzać jeszcze trochę aż powstanie naprawdę gęsty, ciągnący się karmel. Zagęszczanie soku trwa mniej więcej 15-20 minut. Trzeba go cały czas pilnować, by się nie przypalił.
Wyjmij owsiankę z lodówki, ułóż na niej gorące mango, posyp nasionkami chia i polej ciepłym karmelem. Smacznego!

Komentarze

  1. My gotujemy owsiankę na filtrowanej wodzie i po odpowiednim doprawieniu również jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...