Siemię lniane, zwłaszcza w postaci zmielonych ziarenek, to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. W postaci owocowego deseru jest naprawdę pyszne i bez problemu może trafić do codziennego menu.
Składniki (2 porcje):
- 1-2 łyżki siemienia lnianego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu
- 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
W rondlu zagotuj wodę i dodaj
siemię lniane. Gotuj 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko
je rozgotuj. Dodaj owoce do ugotowanego „kisielu” z siemienia lnianego,
wymieszaj i ewentualnie osłódź miodem lub ksylitolem. Jeżeli nie lubisz nasion
siemienia w całości, ciepły kisiel możesz zblendować, by zyskał gładszą
konsystencję. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem
mleka kokosowego.
Kisiel lniany można zrobić również
z dodatkiem innych owoców. Do złotego lnu pasują jasne owoce: morele, brzoskwinie,
banany, cytryna. Brązowy len idealnie smakuje z owocami o bardziej intensywnym
smaku i kolorze: malinami, jeżynami, wiśniami, śliwkami, jagodami.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń