Przejdź do głównej zawartości

KISIEL Z SIEMIENIA LNIANEGO

Siemię lniane, zwłaszcza w postaci zmielonych ziarenek, to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. W postaci owocowego deseru jest naprawdę pyszne i bez problemu może trafić do codziennego menu.

Składniki (2 porcje):

  •          1-2 łyżki siemienia lnianego
  •          1 szklanka wody
  •         1 szklanka mrożonych wiśni
  •          1 łyżka miodu lub ksylitolu
  •          2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

W rondlu zagotuj wodę i dodaj siemię lniane. Gotuj 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko je rozgotuj. Dodaj owoce do ugotowanego „kisielu” z siemienia lnianego, wymieszaj i ewentualnie osłódź miodem lub ksylitolem. Jeżeli nie lubisz nasion siemienia w całości, ciepły kisiel możesz zblendować, by zyskał gładszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem mleka kokosowego.

Kisiel lniany można zrobić również z dodatkiem innych owoców. Do złotego lnu pasują jasne owoce: morele, brzoskwinie, banany, cytryna. Brązowy len idealnie smakuje z owocami o bardziej intensywnym smaku i kolorze: malinami, jeżynami, wiśniami, śliwkami, jagodami.

Komentarze

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.