wtorek, 21 marca 2017

ZUPA Z BOCZNIAKÓW I SOCZEWICY Z KOKOSOWYM BEKONEM

Zupa inspirowana kuchnią indyjską. Ma w sobie sporą ilość aromatycznych przypraw, grzyby, soczewicę oraz dużo warzyw. Robi się ją bardzo szybko, nie licząc czasu gotowania bulionu. Płatki kokosowe a la bekon super pasują do tego typu zup. 


Składniki na 4 porcje:


  • 150 g boczniaków
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • warzywa z bulionu
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili 
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • centymetrowy kawałek kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
  • pęczek kolendry
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki płatków kokosowych
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Warzywa z bulionu pokrój w kostkę. W bulionie ugotuj czerwoną soczewicę. W 10 minut soczewica powinna być gotowa. 
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodaj przyprawy: nasiona kolendry (można je lekko rozdrobnić w moździerzu), kumin i kurkumę startą na tarce. Kiedy zacznie ładnie pachnieć, dodaj drobno posiekane papryczkę i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę lub paski boczniaki. Smaż do chwili aż się zarumienią, lekko skurczą, a większość wody odparuje. Boczniaki wrzuć do gotującego się bulionu z soczewicą. Dodaj do niego też warzywa pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą i sokiem z cytryny lub limonki. Gotuj do momentu aż składniki będą miękkie, a zupa zyska gęstą konsystencję. 
Na czystej patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i podsmaż na nim płatki kokosa z dodatkiem wędzonej papryki i soli. Najprostszy kokosowy bekon gotowy!
Zupę podawaj z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry oraz z bekonem kokosowym.

Wskazówki:


  • na koniec możesz doprawić zupę jeszcze łyżką płatków drożdżowych. Dodadzą jej kremową konsystencję i odrobinę "serowego" smaku

3 komentarze:

  1. Ciekawe czy takie pyszności będą w sklepie VegePaka. Kocham zupy,a le nie umiem ich nigdy doprawić i zrobić tak aby były nieziemskie, wolę je kupować w sklepach vege ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, podobno można kupić grzybnie boczniaka i wyhodować sobie w domu :) Lubię gotować zupy zwłaszcza, że ostatnio uzdatniliśmy wodę w kuchni i mamy świetną wodę do gotowania. Wystarczyło założyć filtr do wody na ujęciu wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Moniko :)
    Bardzo podoba mi się Twój przepis i na pewno jest pyszny. Tyle dobrych przypraw, aż poczułam zapach tej zupy. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie, Katarzyna Hryniewicz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...