Zupa inspirowana kuchnią indyjską. Ma w sobie sporą ilość aromatycznych przypraw, grzyby, soczewicę oraz dużo warzyw. Robi się ją bardzo szybko, nie licząc czasu gotowania bulionu. Płatki kokosowe a la bekon super pasują do tego typu zup.
Składniki na 4 porcje:
- 150 g boczniaków
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- warzywa z bulionu
- 2 szalotki
- 1 papryczka chili
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- centymetrowy kawałek kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
- pęczek kolendry
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki płatków kokosowych
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Warzywa z bulionu pokrój w kostkę. W bulionie ugotuj czerwoną soczewicę. W 10 minut soczewica powinna być gotowa.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodaj przyprawy: nasiona kolendry (można je lekko rozdrobnić w moździerzu), kumin i kurkumę startą na tarce. Kiedy zacznie ładnie pachnieć, dodaj drobno posiekane papryczkę i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę lub paski boczniaki. Smaż do chwili aż się zarumienią, lekko skurczą, a większość wody odparuje. Boczniaki wrzuć do gotującego się bulionu z soczewicą. Dodaj do niego też warzywa pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą i sokiem z cytryny lub limonki. Gotuj do momentu aż składniki będą miękkie, a zupa zyska gęstą konsystencję.
Na czystej patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i podsmaż na nim płatki kokosa z dodatkiem wędzonej papryki i soli. Najprostszy kokosowy bekon gotowy!
Zupę podawaj z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry oraz z bekonem kokosowym.
Wskazówki:
- na koniec możesz doprawić zupę jeszcze łyżką płatków drożdżowych. Dodadzą jej kremową konsystencję i odrobinę "serowego" smaku
Ciekawe czy takie pyszności będą w sklepie VegePaka. Kocham zupy,a le nie umiem ich nigdy doprawić i zrobić tak aby były nieziemskie, wolę je kupować w sklepach vege ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, podobno można kupić grzybnie boczniaka i wyhodować sobie w domu :) Lubię gotować zupy zwłaszcza, że ostatnio uzdatniliśmy wodę w kuchni i mamy świetną wodę do gotowania. Wystarczyło założyć filtr do wody na ujęciu wody.
OdpowiedzUsuńWitaj Moniko :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój przepis i na pewno jest pyszny. Tyle dobrych przypraw, aż poczułam zapach tej zupy. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie, Katarzyna Hryniewicz