Przejdź do głównej zawartości

PIEROGI Z BOBEM I MASŁEM SZAŁWIOWYM

Ostatnio zrobiłam sobie dłuższą przerwę od pisania i fotografowania (nie od gotowania!). Przegapiłam sezon na szparagi czy rabarbar, nie mogłam przegapić sezonu na bób! Na szczęście jeszcze trwa. W ostatnią niedzielę postanowiłam ulepić i ugotować pierogi. Na początku miały być tylko ruskie, ale przy okazji wymyśliłam też pierogi z nadzieniem z bobu. Miesza się tu kilka smaków z rożnych stron świata, ale moim zdaniem finalnie wszystko do siebie pasuje.

Składniki:

  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • 1 łyżka pasty tahini
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwy do smażenia 
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka masła

Do polania:

  • 50 g masła
  • 3 listki szałwii
Najpierw zagnieć ciasto. W rondelku zagotuj wodę i rozpuść w niej masło. Do miski wsyp mąkę, posól. Wlej gorącą wodę i niedokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wbij jajko i zacznij ugniatać ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dodaj trochę mąki. Uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Niech ciasto odpocznie, a Ty w tym czasie przygotuj farsz.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek, dymkę, dodaj bób i podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą, kuminem i pieprzem. Zdejmij z ognia i rozgnieć całość niezbyt dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Aby farsz nie był zbyt suchy, dopraw go pastą tahini i sporą ilością posiekanego świeżego koperku.
Rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżeczce farszu i szczelnie zaklejaj. Wrzucaj po kilka pierogów do osolonego wrzątku. Gotuj około 1,5 minuty od wypłynięcia. 
W rondelku rozpuść masło z kilkoma listkami szałwii. Podgrzewaj je przez 5 minut na małym ogniu, uważając, by masło się nie spaliło. Pierogi polej szałwiowym masełkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.