środa, 28 marca 2012

Nowe oblicze tradycji

Ruskie pierogi zzieleniałe



Kto powiedział, że trzeba trzymać się tradycji? Równie dobrze można ją "puścić" i skoczyć w wir wyobraźni. Ja miałam dość nudnych "ruskich", więc postanowiłam nadać im wiosennego zielonego charakteru. Oprócz koloru zyskały również na smaku (jest dużo delikatniejszy i bardziej urozmaicony dzięki dodatkowi szpinaku i poru), chociaż nadal przypominają tradycyjne ruskie pierogi. Jakie inne tradycyjne potrawy poddalibyście metamorfozie?




Ciasto:

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka szpinaku (najlepiej świeży zmiksowany, ale może też być mrożony),
sól,
odrobina oliwy.

Farsz:

(składniki na 2 duże porcje)
100 g twarogu chudego,
2 niewielkie ugotowane ziemniaki,
kawałek pora,
oliwa do smażenia,
sól i sporo pieprzu.


Dodatkowo:

czerwona cebulka,
odrobina cukru, soli i octu balsamicznego.


Z mąki, wody i szpinaku zagnieć ciasto, dodając odrobinę oliwy oraz sól (najlepiej morską). Wyrabiaj dość długo aż ciasto będzie elastyczne. Jednak nie wszystko wykorzystasz do pierogów. Z reszty zrób makaron! Jak tego dokonać wkrótce...

Teraz przygotuj farsz: na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej por posiekany bardzo drobno. W misce rozgnieć za pomocą widelca albo tłuczka do ziemniaków - twaróg i ziemniaki, dodaj por, dopraw pieprzem i solą. 



Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, wykrawaj koła, kładź na nich farsz i zawijaj. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę oleju, posól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj mniej więcej 5 minut od momentu wypłynięcia.

Na patelni podsmaż czerwoną cebulkę z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego (lekko się skarmelizuje i będzie szklista). Podawaj pierogi z cebulką.

8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ciekawa odmiana! podoba mi się taki kreatywny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Bardzo apetyczny i inspirujacy post:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa propozycja (:
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  5. mm, szpinak zawsze mile widziany i por ostatnio baardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oryginalne podejście do tradycji :)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ruskie sa dobre, szpinak jeszcze lepszy, wiec kombinacja tych dwoch musi byc wybitna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...