Ruskie pierogi zzieleniałe
Kto powiedział, że trzeba trzymać się tradycji? Równie dobrze można ją "puścić" i skoczyć w wir wyobraźni. Ja miałam dość nudnych "ruskich", więc postanowiłam nadać im wiosennego zielonego charakteru. Oprócz koloru zyskały również na smaku (jest dużo delikatniejszy i bardziej urozmaicony dzięki dodatkowi szpinaku i poru), chociaż nadal przypominają tradycyjne ruskie pierogi. Jakie inne tradycyjne potrawy poddalibyście metamorfozie?
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka szpinaku (najlepiej świeży zmiksowany, ale może też być mrożony),
sól,
odrobina oliwy.
Farsz:
(składniki na 2 duże porcje)
100 g twarogu chudego,
2 niewielkie ugotowane ziemniaki,
kawałek pora,
oliwa do smażenia,
sól i sporo pieprzu.
Dodatkowo:
czerwona cebulka,
odrobina cukru, soli i octu balsamicznego.
Z mąki, wody i szpinaku zagnieć ciasto, dodając odrobinę oliwy oraz sól (najlepiej morską). Wyrabiaj dość długo aż ciasto będzie elastyczne. Jednak nie wszystko wykorzystasz do pierogów. Z reszty zrób makaron! Jak tego dokonać wkrótce...
Teraz przygotuj farsz: na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej por posiekany bardzo drobno. W misce rozgnieć za pomocą widelca albo tłuczka do ziemniaków - twaróg i ziemniaki, dodaj por, dopraw pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, wykrawaj koła, kładź na nich farsz i zawijaj. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę oleju, posól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj mniej więcej 5 minut od momentu wypłynięcia.
Na patelni podsmaż czerwoną cebulkę z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego (lekko się skarmelizuje i będzie szklista). Podawaj pierogi z cebulką.
bardzo ciekawy pomysł na pierożki :)
OdpowiedzUsuńo, ciekawa odmiana! podoba mi się taki kreatywny pomysł.
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo apetyczny i inspirujacy post:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja (:
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!
mm, szpinak zawsze mile widziany i por ostatnio baardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńoryginalne podejście do tradycji :)
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
Już do Ciebie zaglądam :)
UsuńRuskie sa dobre, szpinak jeszcze lepszy, wiec kombinacja tych dwoch musi byc wybitna!
OdpowiedzUsuń