Przejdź do głównej zawartości

BUDDHA BOWL: BROKUŁ, TEMPEH, QUINOA, SOS POMIDOROWY

Wbrew pozorom buddha bowl to nic skomplikowanego, to świetny sposób na szybki i zdrowy obiad. Według mnie takie danie "jednomiskowe", skrzyżowanie obiadu i sałatki, to godny następca dań jednogarnkowych! Dzięki różnorodności składników taki posiłek zawiera w sobie wszystko czego potrzebujemy: białka, węglowodany, trochę tłuszczyku i warzywa. Do tego jedne składniki mogą być ugotowane, inne usmażone, a jeszcze inne surowe. Raj dla kubków smakowych!
Moja dzisiejsza propozycja obiadu, to w zasadzie rodzaj bardzo gęstej zupy pomidorowej z dodatkami.


Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 200 g tempeh
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 brokuł
  • garść ulubionych orzechów (w moim przypadku orzechy ziemne i nerkowca w pikantnej posypce)
  • 1 łyżka sezamu 
  • ugotowana komosa ryżowa
W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj posiekaną cebulkę, smaż 3 minuty. Do cebuli dodaj pomidory, wciśnij czosnek i dopraw solą oraz ostrą papryką. Po 10 minutach gotowania dodaj mleko kokosowe i zblenduj sos.

Tempeh pokrój na grube plasterki. Każdy kawałek posmaruj z obu stron sosem sojowym. Usmaż na patelni z odrobiną oliwy lub oleju. Na patelni po smażeniu tempehu możesz uprażyć sezam lub zrób to na suchej patelni.

Brokuła ugotuj na parze (ok. 10 minut) lub w wodzie (ok. 7 minut). 

Orzechy posiekaj. 

Ugotuj komosę ryżową.

A na koniec z tych wszystkich składników skomponuj swój buddha bowl. Sos pomidorowo-kokosowy proponuję wlać do miski w pierwszej kolejności, a na nim ułożyć resztę składników.

Komentarze

  1. Wygląda bosko! Muszę w końcu zrobić buddha bowl :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :-) zjadłabym takie danie z apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. skradłaś mój żołądek, łeee, serce!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.