Przejdź do głównej zawartości

KLASYCZNA ZUPA CEBULOWA (WEGAŃSKA)

Zupa cebulowa świetnie rozgrzewa w ponure jesienne i zimowe dni. Możecie sprawdzić sami, wystarczy ugotować garnek tej gęstej zupy, pełnej słodkawo-pikantnej cebuli, zwieńczonej chrupiącą grzanką z przepysznym, wegańskim serem z ziemniaka (prawda, że wygląda jak prawdziwy ser?). 


Składniki: 


  • 800 g cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego (np. z tego PRZEPISU)
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól i pieprz

Grzanki:


  • chleb wiejski lub bagietka
  • ząbek czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • po szczypcie: soli, pieprzu, wędzonej papryki, kurkumy i granulowanego czosnku

Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. W głębokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż 30-40 minut na niewielkim ogniu, aż osiągnie ładny, jasnobrązowy kolor. Dodaj wino i gotuj z nim przez 5 minut, drewnianą łyżką zeskrobując przyrumienienia z dna i ścianek garnka. Wlej bulion i gotuj zupę przez kolejne 30-40 minut. Na koniec dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Ziemniaki, marchewkę, olej i podane przyprawy zblenduj. Powstanie ciągnąca się, ziemniaczana masa serowa. Chleb pokrój na grube kromki. Opiecz je na złoty kolor w tosterze lub piekarniku. Każdą grzankę natrzyj ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Posmaruj chleb obficie ziemniaczanym serem. 
Wlej zupę do kilku małych lub jednego dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż na wierzchu grzanki, posyp je suszonym tymiankiem. Zapiekaj zupę w temperaturze 200 st. C przez 10 minut. 

Komentarze

  1. taka wersja zdecydowanie do mnie przemawia :)
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko,uwaga na antywegetariańską dywersję!!!
    na Twojego bloga udało się jakoś wejść, ale na przykład dostęp do tych blogów wege
    http://veggieola.blogspot.com/ blog Marioli Streim
    i
    http://roslinozerka.blogspot.com/
    blokuje złośliwie program antywirusowy F-Secure

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.