niedziela, 2 września 2018

TARTA BANOFFEE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, RAW, BEZ CUKRU)

Ponieważ ostatnio trochę szwankuje mi zdrowie, postanowiłam na jakiś czas całkowicie przestawić się na dietę bezglutenową i bez laktozy. Przez to trochę podupadła moja kulinarna kreatywność. Na szczęście powoli wracam do formy i tworzę na przykład takie ciasta jak ta tarta bananowa. Mimo że pozbawiona jest kilku składników typowych dla ciast (cukru, glutenu, jajek, mleka), niczego jej nie brakuje - jest słodka, ma lekki krem "śmietankowy", owoce i kruchy spód. 
Jeśli chcecie trochę poczytać o surowych słodkościach, to zachęcam do przeczytania mojego artykułu w najnowszej Wróżce.
Na spód:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów
Daktylowy karmel:
  • 200 g daktyli, namoczonych przez klika godzin
  • 2 łyżki masła orzechowego
Krem:
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Ponadto:
  • 2-3 banany
  • sok z cytryny
  • karob lub kakao do posypania wierzchu tarty


Mąkę kokosową, zmielone migdały, olej kokosowy i syrop klonowy dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na blaszkę, ugniatając dokładnie palcami, by ciasto pokrywało spód i boki. Wstaw do lodówki na 2 godziny, by stężało.
 Daktyle odsącz z wody i zblenduj z masłem orzechowym do konsystencji karmelu. Wyłóż na tartę. Na warstwie karmelowej ułóż przekrojone wzdłuż banany, skropione sokiem z cytryny.
Puszki z mlekiem kokosowym schładzaj przez kilka godzin w lodówce. Użyj tylko gęstej, wierzchniej warstwy. Dodaj ziarenka wanilii. Miksuj do uzyskania konsystencji bitej śmietany, pod koniec możesz dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Na bananach rozsmaruj śmietankę kokosową i posyp wierzch kakao lub karobem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...