Przejdź do głównej zawartości

TARTA BANOFFEE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, RAW, BEZ CUKRU)

Ponieważ ostatnio trochę szwankuje mi zdrowie, postanowiłam na jakiś czas całkowicie przestawić się na dietę bezglutenową i bez laktozy. Przez to trochę podupadła moja kulinarna kreatywność. Na szczęście powoli wracam do formy i tworzę na przykład takie ciasta jak ta tarta bananowa. Mimo że pozbawiona jest kilku składników typowych dla ciast (cukru, glutenu, jajek, mleka), niczego jej nie brakuje - jest słodka, ma lekki krem "śmietankowy", owoce i kruchy spód. 
Jeśli chcecie trochę poczytać o surowych słodkościach, to zachęcam do przeczytania mojego artykułu w najnowszej Wróżce.
Na spód:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów
Daktylowy karmel:
  • 200 g daktyli, namoczonych przez klika godzin
  • 2 łyżki masła orzechowego
Krem:
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Ponadto:
  • 2-3 banany
  • sok z cytryny
  • karob lub kakao do posypania wierzchu tarty


Mąkę kokosową, zmielone migdały, olej kokosowy i syrop klonowy dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na blaszkę, ugniatając dokładnie palcami, by ciasto pokrywało spód i boki. Wstaw do lodówki na 2 godziny, by stężało.
 Daktyle odsącz z wody i zblenduj z masłem orzechowym do konsystencji karmelu. Wyłóż na tartę. Na warstwie karmelowej ułóż przekrojone wzdłuż banany, skropione sokiem z cytryny.
Puszki z mlekiem kokosowym schładzaj przez kilka godzin w lodówce. Użyj tylko gęstej, wierzchniej warstwy. Dodaj ziarenka wanilii. Miksuj do uzyskania konsystencji bitej śmietany, pod koniec możesz dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Na bananach rozsmaruj śmietankę kokosową i posyp wierzch kakao lub karobem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.